Quantcast
Loading...
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)
Loading...

More Channels


Showcase


Channel Catalog


Loading...

Channel Description:

Това е блогът на съдовия хирург Доцент Д-р Димитър Петков д.м. с информация за най-често срещаните съдови заболявания, диагностиката и специфичните начини за лечението им
  0 0
 • 07/02/16--13:15: Article 1
 • Болница “Тракия” се превърна в третият център за безкръвни операции при аневризми на коремната аорта (EVAR) в страната  Екипът на доц. Димитър Петков, началник на Отделението по Съдова и ендоваскуларна хирургия, заедно с германския им колега проф. Готфрид Момерц, началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в германската болница „Мариен Хоспитъл“, извършиха първите две ендоваскуларни процедури за лечение на аневризми на коремната аорта (EVAR). Пациентите бяха двама мъже над 70 години.


                                            Етап от ендоваскуларните интервенции

  „Мисля, че това е третата болница в България, която прави такива операции и определено считам, че тя е в числото на центровете, които ще обучават останалите съдови хирурзи. Доц. Петков работи много усилено през последните две години, за да стигне до този успех“, заяви проф. Момерц след края на интервенциите. Според него безкръвните операции вече са рутинни в Болница „Тракия”. „Екипът на доц. Петков показа това и днес (бел. р. сряда). Те бяха перфектно подготвени за всичко. Сигурен съм, че това е рутинна процедура за този екип и тази болница“, допълни проф. Момерц.


                                          Проф. Момерц и Доц. Петков по време на прескоференциите


  Двете интервенции бяха извършени в сряда и приключиха успешно. И на двамата пациенти бяха поставени бифуркационни стентове (индивидуално изработени покрити стентове, които се разклоняват от коремната аорта към магистралните артерии на двата крака и изключват кръвният поток от аневризмата). В момента пациентите се възстановяват успешно.

                      Екипът на клиниката и всички колеги, които помогнаха за извършването на EVAR.


  0 0
  Видео с уникални кадри и коментар от първите ендоваскуларни процедури за лечение на  аневризми на коремната аорта (EVAR), извършени от екипът на Доц. Петков съвместно с Проф. Момерц можете да видите тук:


  0 0

  Намаляването на тютюнопушенето категорично влияе позитивно на заболяването


  Докато през 20 век инцидентите с руптури (разкъсване) на абдоминалните аневризми (ААА) и фатален край нарастваха непрекъснато, то в началото на 21 век е регистрирано категорично намаляване на смъртните случай в развитите европейски държави.


  Различни клинични проучвания от края на 20 век показваха заболеваемост от ААА между 5% и 7,6% сред населението.  В началото на 21 век в Англия е регистрирано значително снижение на заболеваемостта, достигащо до 1,19%.

  В статията се анализират данните за връзка между заболеваемостта от ААА и тютюнопушенето в 23 европейски държави за периодите 1970 – 2013 г. и 2000 – 2014 г.  Сравнителната оценка между двата периода не открива  разлика във възрастта на пациентите, но в Англия е регистрирана редукция на  смъртността от 14, 8% до 7,8%,  а за посочените периоди е налице редукция на смъртността в Германия (от 4,3% до 2,8%) и Холандия (от 11,7% до 5,1%).  За съжаление за посочените периоди в Източна Европа смъртноста от руптури на ААА нараства - в Хърватия  (от 3% на 5%) и в Унгария (от 2,8% до 4,5%). Това категорично може да се свърже с високият процент на пушачите в Източна Европа (Русия 33%, Хърватска 31%) в сравнение с пушещите в Западна Европа ( Исландия 13%, Обединеното Кралство 20%).

  Множество проучвания доказват категоричната връзка между тютюнопушенето и развитието на ААА, както и с опастността от развитие на руптура.

  Статистическият анализ на получените от цитираните по-горе проучвания данни също категорично подкрепят връзката между тютюнопушенето и ААА.

  Като препоръки срещу развитието на ААА освен активен скрининг се обсъжда и налагането на препоръките на Световната Здравна Организация за борба срещу тютюнопушенето, изрязаващи се в:

  1.     Мониторинг на тютюнопушенето

  2.     Предлагане на помощ за спирането му

  3.     Предупреждения за опастностите от пушенето

  4.     Стимулиране на рекламите срещу тютюнопушенето

  5.     Повишаване цените на цигарите  Компютърно-томографска ангиографска реконструкция на аневризма на абдоминалната аорта (ААА)


  Публикацията е резюме от статията на:
  David Sidloff
  “The changing epidemiology of abdominal aortic aneurysms in Europe”

  "Vascular News", June, 2016, p. 32

  0 0

  На 2 и 3 септември, 2016,  в град Аахен се проведе ежегодният Конгрес, третиращ проблемите на диагностиката и лечението на хроничните рани – Aahener Wundsymposium. С всяка година форумът става все по-популярен в Германия и в него участвуват специалисти от цялата страна.

  Тази есен организаторите на събитието отправиха специална покана за участие към колектива на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия от болница “Тракия”. В събитието участвуваха Доц. Димитър Петков, Д-р Светослав Бисеров и ст. м. с. Галина Тодорова.

                                           Визитата в Marien Hospital, Аахен
  По време на форума бяха обсъдени проблеми свързани с пластичното възстаняване на хронични рани, лечение на келоидите, ролята на хранителният внос при лечението на раните, адаптацията на стандартите за лечебният процес при болни с незаздравяващи рани.

  Значима част от Симпозиума беше посветена на практическото обучение на специалистите, занимаващи се с диагностиката и лечението на хроничните рани. По време на събитието бяха проведени редица уоркошопи свързани с приложението на вакуум терапията, външната еластокомпресия, оценката и лечението на хроничните рани, физиотерапията като елемент от лечебният процес при болни с този вид патология и много други.

  Доц. Димитър Петков представи лекцията “The Bulgarian experience with treatment of chronic wounds” (“Българският опит в лечението на хроничните рани”), която беше фокусирана върху проблемите на диагностиката и лечението на хроничните рани от съдов произход. Презентацията предизвика голям интерес най-вече с представените опит и резултати от приложението на лазер терапия и комбинирана компресия при лечението на хронични рани, прилагани в нашата Клиника. Представеният анализ на микробилогичният субстрат на хроничните рани беше посрещнат с голям интерес, както поради актуалността на проблема, така и заради представените ефективни решения при провеждането на антибиотично лечение при тези пациенти.

                                                     Момент от презентацията на Доц. Д. Петков

  Д-р Светослав Бисеров и ст. м. с. Галина Тодорова участвуваха активно в уоркшопите, където представиха нашият опит в лечението на хроничните рани с вакуум терапия и комбинирата еластокомпресия, които също предизвикаха ефективни дискусии и обмяна на информация за възможните ефективни лечебни решения при пациентите с хронични рани от съдов произход.

  Д-р С. Бисеров и ст. м. с. Г. Тодорова бяха активни участници в обучението и дискусиите
  За допълнителна информация можете да посетите и сайта на форума:

  0 0


  Отделението притежава най-високото трето ниво на компетентност и акредитация за обучение на специализанти по съдова хирургия. То е лидер в диагностиката и лечението на съдовите заболявания в региона на югоизточна България. Оборудвано е с най-висок европейски клас апаратура за  ендоваскуларна (РТА, стентиране, EVAR), хибридна и отворена артериална хирургия, лазери за лазерна аблация (EVLA), както и всичко необходимо за обучението на младите лекари-специализанти.
  За повече информация относно възможностите на отделението можете да посетите страницата ни:


  Loading...
  0 0

  Доц. Димитър Петков
  Началник на Отделение по съдова и ендоваскуларна хирургия  
  МБАЛ “Тракия”, Стара Загора: 

  "Ендоваскуларната (“безкръвна”) хирургия е без конкуренця"


  “Здравна поща”, 10-16. 10. 2016, година XVIброй 41 (859)


  Доц. Петков, току-що се завърнахте от Копенхаген, където се проведе Тридесетата юбилейна среща на Европейското Дружество по Съдова Хирургия (ESVS). Разбрахме, че сте избран за член на Международният съвет на тази изключително престижна асоциация. Какви са функциите на Съвета?

  Основната задача, която стои пред членовете на Съвета е предлагането и формирането на политики, осигуряващи развитието на ESVS като лидер в областта на съдовата хирургия, осигуряващ най-високи научни и медицински стандарти в Европа и целият свят. Едновременно с това, асоциацията трябва непрекъснато да осигурява оптимална среда за оформянето на нейните членове във водещи специалисти в областта на съдовите заболявания, чрез непрекъснато обучение на младите колеги, въвеждане на авангардни диагностични и лечебни методики и създаване на ръководства за поведение при различните съдови заболявания.

  Каква биха могли да бъдат ползите за съдовите хирурзи от България?

  Всички членове на дружеството от България могат да се възползват от новите политики на ESVS, тъй като те са насочени към задълбочаване на колаборацията с националните дружества. Изключително много ще се набляга на интеграцията на страните от източна Европа, както и на обучението на специализанти. Обмисля се сериозна редукция на таксите за обучение, увеличаване на броя на приети научни статии на млади колеги, отпускане на нови грантове за наука и обучение.

  А какви нови тенденции за лечение на съдовите заболявания бяха представени на срещата?

  Най-точна формулировка на водещата тенденция даде Проф. Верзини от Италия - Ендоваскуларната (“безкръвна”) хирургия е на етап, на който е без конкуренция и развитието и не може да бъде спряно.

  По отношение на технологиите – трябва да отбележим, че новите устройства за лечение на заболяванията на кръвоносните съдове и на аневризмите на аортата, стават все по-сигурни и щадящи за пациента.

  Друга водеща тенденция е формирането в цяла Европа на специализирани центрове за лечение на аневризми на коремната аорта, в които се концентрират пациентите с това заболяване.

  С радост трябва да отбележа, че нашият екип непрекъснато следва и прилага в практиката тенденциите, които се налагат от ESVS. Именно това е причината ендоваскуларните процедури вече да са рутинна практика при нас. От две години работим активно с наши партньори от западна Европа и вече сме създали  и център за диагностика и лечение на аневризми на коремната аорта. В нашето отделение заболяването се лекува с най-съвременните методики,включително и ендоваскуларно (EVAR). Считам, че всичко това е от изключителна полза за пациентите от целият регион.

  0 0

   Безкръвните методи се развиха много бързо, както в областта на артериалната хирургия, така и в областта на венозните заболявания
  КАПИТАЛ ЗДРАВЕ

  Декември 2016

  Интервю на Десислава Николова

  -       Доц. Петков, какви са последните иновации в съвременното лечение на съдовите заболявания?

  - От края на XX и началото на XXI век съдовата хирургия определено се насочи към лечение на съдовите заболявания по ендоваскуларен път (“безкръвен” начин). Това е една методика, при която в артериите се прониква със специални водачи, катетри, и балони, чрез които се извършва разширение на стеснените или отпушване на тромбозиралите (запушени от съсирек) кръвоносните съдове. При определени индикации се поставя и устройство, което възпрепятства ново стеснение (стент). Днес се счита, че при възможност, това трябва да е първи избор на лечение при пациенти с този вид патология. Ендоваскуларните методи се развиха много бързо, както в областта на артериалната хирургия, така и в областта на венозните заболявания. При лечението на венозните заболявания в последните няколко години най-често се използват катетри, които се вкарват във вената и чрез лазерно лъчение (лазерна аблация) или радиовълни (радиофреквентна аблация) въздействат термично и предизвикват затварянето на разширеният венозен съд. Друг минималноинвазивен начин на лечение е склеротерапията. При нея във вените се инжектира медикамент, който предизвиква тяхното запушване.

  - Какви са предимствата на безкръвния начин на лечение?

  - Всички ендоваскуларни методи се понасят от болните много по-леко. Пациентът се възстановява изключително бързо, намалява се престоят му в болница, съкращава се периодът на неработоспособност. Болният много по-бързо се връща на работа и в нормалната си социална среда. Това са сериозни причини тези методи да се използват толкова често, защото въпреки че са скъпи като технологии, практически са изключително полезни за самия пациент, а и всички знаем - скъпото излиза по-евтино.

  - На кой ден пациентът може да се върне на работа?

  - След лазерна аблация на разширени вени болният може да се върне на работа на следващият ден. След едноваскуларна процедура при артериална тромбоза например до два-три дни болният може да бъде изписан и в рамките на седмица да бъде на работа. При традиционната хирургия възстановяването отнема над месец.

  - Какви са показанията за прилагането на безкръвните операции, кога са възможни и кога не ?

  - В областта на съдовите заболявания има изработени консенсусни ръководства за Европа и САЩ. В България също разполагаме с такива ръководства, които са съобразени с международните препоръки. В тях са представени индикациите за лечение и каква терапия да приложим за съответният болен – и при артериални и при венозни заболявания. Има ли индикации за провеждането на определен вид лечение, то е задължително. Считам, че всички най-нови ендоваскуларни методики се прилагат и в България. Ние имаме няколко центъра по съдова хирургия, работещи на европейско ниво. Като водеща терапия днес в страната определено се налагат дилатацията и стентирането на стеснените артериални съдове и ендоваскуларното лечение на аневризмите на коремната аорта.

   Кога се налага този вид лечение?

  - Когато има аневризма на коремната аорта, подходяща за лечение по ендоваскуларен път. В случая става въпрос за патологично разширение на аортата, което най-често се развива в областта на корема. Когато то достигне определени размери, може да се стигне до руптура – разкъсване на аортата и до загуба на човешки живот. За да се избегне руптурата на разширената аорта се извършва превантивна операция. Това може да стане по два начина - класически отворен и ендоваскуларен. Според консенсусните документи около 40% от пациентите са подходящи за ендовскуларно лечение.

  - Какви са симптомите, подсказващи на пациента, че има аневризма на коремната аорта?

  - За съжаление те са дискретни. В началото пациентите нямат никакви оплаквания, докато аневризмата не достигне определени размери, при които се усеща болка, туптене в корема. При по-слабите пациенти пулсациите на аневризмата могат да се видят през кожата на корема, докато при по-пълните тя може да е много голяма, но да не дава съществена симптоматика. Много често хората попадат при нас след като са посетили гастроенетролог или общопрактикуващ лекар заради неясни болки, стягане в корема, туптене, болка в кръста. При една ехография на коремни органи се оказва, че са с аневризма на коремната аорта.

  - От колко време ендоваскуларното лечение на аневризми на аортата се прилага в България и в колко болници?

  - Към момента се извършва в много малък брой болници в страната. За радост една от тях е и Болница „Тракия”.

  - Кои са другите най-чести заболявания на артериите?

  - Това е хроничната артериална недостатъчност, дължаща се на атеросклерозата. Заболяването е често разпространено и засягат хора в по-напреднала възраст.

  -Как се лекува?

  - Извършват се дилатации на артериите, като при нужда се поставят и стентове. С напредването на възрастта нарастват и периоперативните рискове. Ключ към успеха е  провеждане на съответна подготовка за снижаването им, което води до по-добри резултати и преживяемост.

  - Кои са последните иновации за ендоваскуларно (“безкръвно”) лечение при венозните заболявания?

  - Категорично лазерната и радиофреквентната аблация изместват класическото отворено лечение, както поради ниския травматизъм, така и поради бързото възстановяване. Безспорен факт е, че с всеки изминат ден лазерите стават по-добри. Старите (от преди около 5 – 8 години) работеха с много висока температура при облъчване - около 1 200 градуса. В момента лазер от водещ клас работи с температура на влакното около 120 градуса и облъчва радиерно цялата вена.

  -Защо по-ниската температура е по-добра за работа и за пациента?

  - По-ниската температура изисква по-малко количество анестезия, уврежда по-малко околните тъкани, не предизвиква изгаряне и хематоми. Това рефлектира върху по-бързо и ефективно възстановяване на пациента.

  - Каква част от населението в България е засегната от разширени вени?

  - По данни на различни проучвания около 35- 45 % от жените са с хронична венозна болест. С напредването на възрастта се увеличава и броят на пациентите с разширени вени.

  - Какъв процент от тези пациенти могат да се лекуват ендоваскуларно?

  - Тук също има индикации. След прегледа от специалист съдов хирург трябва да се извърши ултразвуково изследване, което да установи патологичните промени. На базата на изследването се взема решение за какъв вид лечение са подходящи пациентите.

  - Очакват ли се през следващите години нови технологии, с които да се лекуват разширените вени?

  - Отговорът на този въпрос е в пряка връзка с развитието на съвременните технологии. Ако те предложат нещо ново  - например през последните години се увеличи дължината на вълната на лазерите, намали се работната температура, влакната вече са радиерни и т. н. и то е в полза на пациента, тези новости задължително влизат в медицинската практика. Трябва да отбележим, че технологиите непрекъснато стават все по-безопасни и щадящи. В момента има нова техника, която все още се тества, но изглежда примамлива. При нея с катетър във вената се вкарва специално лепило, което я залепя за секунди.

  -   Страдаме ли от дефицит на съдови хирурзи в България?


  -  Всички коментираме, че има отлив на млади лекари в България. На нашия последен конгрес направи изключително приятно впечатление, че имаше много млади колеги, специализиращи съдова хирургия и ангиология. Радостното е, че те не само могат да се учат на добра съдова хирургия в България, но ще имат възможности и за международно обучение. Това, което стана ясно на последното заседание на управителните органи на Европейското дружество по съдова хирургия в Копенхаген преди месец е, че дружеството ще работи за отваряне към Източна Европа и облекчаване на възможностите за спечелване на грантове за обучение и научни проекти от наши млади колеги. По този начин наши специализанти ще получат финансиране за обучение и участие в научни програми в елитни клиники в Европа.   0 0
 • 12/22/16--11:48: Article 0

 • Нека Коледа дойде при вас с любов, надежда и обещание за мир!
  С най-добри пожелания за весела Коледа и щастлива Нова 2017 година!
  0 0


  Прилагането на Fast-Trackпротокол води до значителна редукция на разходите и усложненията при EVAR. Това беше съобщено по време на годишната конференция на Vascular Interventional Advances (VIVA) в Лас Вегас, САЩ, в края на 2016 г.

  Този протокол включва перкутанен достъп, провеждане на процедурата без обща анестезия, липса на престой в отделение за реанимация и изписване от болницата на следващият ден.

  Проучването е било проведено в 40 медицински центъра в САЩ.

                                                    Външен вид на устройствата използвани за EVAR
  Според данните получени при анализа на сравнителните резултати между пациенти претърпели стандартен EVAR и тези с EVAR проведен по Fast-Trackпротокол оперативното време е било по-кратко при тези интервенирани по протокола (84,2 срещу 99,5 мин.). Възстоновяването на болните след интервенциите е било по-бързо във Fast-Track групата, като нито един от пациентите не е бил лекуван в реанимация за разлика от другата група при която 65% от интервенираните са престояли в отделение за интензивни грижи. Средният престой в болница е бил 1, 2 дни при прилагане на протокола и 2, 9 дни при контролната група.

  При тридесет дневно проследяване в групата на Fast-Track пациентите не са регистрирани усложнения от използването на EVAR устройствата, както и странични ефекти от ендоваскуларната процедура.

  Проучването категорично доказва финансови ползи от прилагнето на протокола. Докато при пациентите със стандартeн EVAR цената на интервенцията е била средно 29 300 $,то при пациентите лекувани по  Fast-Trackпротокол е била 21 000 $.Редукцията на усложненията и цената при пациентите лекувани по новият протокол определят и по-ниските разходи за проследяване и реинтервенции при нужда.

                                                                   Компютърна томография след EVAR
  Това проучване е първото в света, демонстриращо по-висока сигурност и ефективност при лечението с EVAR на пациенти с аневризми на абдоминалната аорта (ААА), при които се използва Fast-Trackпротокол.

   

  Z. Krajcer. Significant cost saving and no major adverse events with the Fast-Tack EVAR protocol, Vascular news, 11, 2016, 
  Петков Д, Г. Момерц, А. Елкин, И. Тенев, С. Бисеров, E-tegra или E-vita при EVAR, Ангиология и съдова хирургия, 3, 2016, 59-64


  -->


  0 0

                                              Зала "Олимпия", в която се провеждаше събитието

  От 25 до 28 Април, 2017 в Лондон се проведе най-голямата в Европа среща на съдовите хирурзи от цял свят. Симпозиумът стартира за първи път преди 39 години и оттогава е неизменна част от календара на водещите събития в областта на диагностиката и лечението на съдовите заболявания.

  Изключително интересна част  от симпозиума са гласуванията на участниците, след което приетите чрез мнозинство тези се включват в изработваните по определени теми консенсуси.

                                                  Момент от сесиите и гласуването

  Тази година силно впечатление направи мощното присъствие на индустрията и предложените продукти, насочени изключително към ендоваскуларното лечение на съдовите заболявания.

                                                  Изложбените площи на Симпозиума

  В областта на артериалната патология водеща новина е сериозното навлизане на покритите с Паклитаксел балони и стентове, като резултатите от тяхното приложение при тромбози и стенози на артериите на долните крайници стават все по-добри, а ефекта от лечението с тях се запазва във времето.

  Изключителен интерес предизвикаха новите устройства за ендоваскуларно лечение на аневризмите на абдоминалната аорта (EVAR), както и навлизащата технология, позволяваща изпълване сака на аневризмата със специален полимер, с цел подобряване на резултатите от този вид лечение.

  При венозните заболявания отново лидерската позиция на лазерното и ултразвуково лечение на разширени вени беше без конкуренция, а стентирането на големи вени след фибринолиза по повод на тромбоза категорично  се превръща в стандарт.

  Впечатление направи и затвърждаващото се мнение, че стентирането на каротидните стенози е свързано със значим брой последващи процедури за разлика от оперативното лечение, при което реоперациите са изключително нисък процент.


  -->
  В края на събитието неговият основател проф. Грийнхалч отправи покана към всички участници: - “Очакваме ви за юбилея през 2018”


  Loading...
  0 0

  Специализирано издание “Здравна поща”,бр. 21,  22-28. 05. 2017


  Дни на диагностиката и лечението на Аневризмите на Абдоминалната (коремна) Аорта (ААА) организират в МБАЛ “Тракия”.

  За проблемите свързани с това изключително опасно заболяване разговаряме с Доц. Д-р Димитър Петков.

  Доц. Петков, какво представлява аневризмата на абдоминалната аорта?

  Това е патологично разширение на аортата в областта на корема. Когато разширението стане прекалено голямо, има опасност да настъпи руптура (разкъсване) на аортата и пациентът да загине от тежка кръвозагуба.

  Защо това заболяване на аортата се счита за едно от най-коварните?

  Когато разширението на аортата е в началният си стадий, пациентите са без клинични симптоми. При прогресирането на заболяването може да се усети пулсираща болка около пъпа, или тежест и болезненост в кръста. Практически липсват специфични симптоми, които рано да ни насочат към тази диагноза. За съжаление много често първите симптоми са тези на руптура на ААА – много силна болка в корема в съчетание с картина на шок от настъпващата кръвозагуба.

  Често ли се среща това заболяване сред населението?

  Засегнати са между 5 и 10% от населението над 65 годишна възраст. В Европа всяка година се откриват 200 хиляди нови пациенти с ААА. За съжаление и смъртността е висока – в САЩ годишно около 15 хиляди човека загиват от аневризми на абдоминалната аорта. Тези данни подсказват, че активно трябва да се работи за подобряване на резултатите от ранната диагностика на заболяването.

  Има ли някакъв начин хората могат да се предпазят от това изключително опасно заболяване?

  При наличието на описаната симптоматика трябва да се обърнат към своят личен лекар. Извършването на ехография на коремните органи е напълно достатъчно, за да се постави диагнозата, след което болните трябва да се насочат към съдов хирург за оценка.
  Какви са методите на съвременното лечение?

  Лечението е винаги оперативно.  Днес отворената хирургия при това заболяване практически е изместена от ендоваскуларното (безкръвно) лечение на ААА (EVAR), като във високо развитите държави то се прилага в над 90% от случайте. Няма как да не изтъкна, че в нашето отделение също се извършват този вид ендоваскуларни интервенции, като по този начин ние осигуряваме най-съвременният стандарт на лечение на заболяването.

  Каква е целта на оганизираните от болницата и от вашето отделение дни на диагностиката и лечението на аневризмите на абдоминалната аорта?


  Основната цел на тази кампания е да информира хората за това заболяване и да ги ориентира към кой да се обърнат за диагностика. По време на кампанията ще организираме и срещи с различни специалисти, свързани с поставянето на диагнозата (общопрактикуващи лекари, специалисти по образна диагностика, гастроентеролози) на които ще обсъдим най-съвременните диагностични и лечебни методи при ААА и ще дискутираме възможностите да си помагаме взаимно да насочваме за правилно лечение хората с това опасно заболяване.  0 0


  “Здравна поща”, 10 – 16. 07. 2017, година XVII, бр. 28 (898)
  Преди броени дни екипът на отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия на старозагорската болница “Тракия” извърши поредните ендоваскуларни процедури при пациенти с аневризми на абдоминалната аорта (ААА). Интервенциите бяха извършени съвместно с Проф. Готфрид Момерц от Мариен Хоспитал, Аахен, Германия. Процедурите преминаха успешно, а пациентите вече са си у дома.

  За подробностите около интервенциите разговаряме  с Доц. Димитър Петков:

  -       Доц. Петков, с какво тези EVAR процедури бяха по-различни от стандартните?

  -       За да може да бъде извършена стандартна EVAR процедура са необходими множество условия на които анатомията на аневризмата на аортата да отговаря. Когато те липсват, възможностите за ендоваскуларно лечение се ограничават. Благодарение на съвременните технологии ние разполагаме с устройства за EVAR, чрезкоито тези проблеми  се решават ефективно и при болният може да се извърши ендоваскуларна процедура. Нашите пациенти бяха с по-трудна анатомия на аневризмите на аортата. Това наложи изключително внимателен анализ на данните от компютърните томографии, прецизно планиране на интервенциите и внимателен подбор на устройствата, подходящи именно за тези болни. EVAR при болни с трудна анатомия е поредното много голямо постижение за нашето отделение и ние сме изключително радостни, че то е факт.

  -      Как преминаха процедурите?

  -       Интервенциите преминаха нормално и по протокол, а пациентите ни вече са в къщи. Нашите усилия бяха високо оценени от колегите ни от Германия, които споделиха, че за тях е чест да са част от екипа, извършил интервенциите.  Г-жа Ани Аврамова, представител на компанията Medtronic, осигурила устройствата, също беше изключително впечатлена от нашата работа. Тук разбира се е мястото да благодаря на всички лекари, сестри и санитари от болницата, които участвуваха в интервенциите. Няма как да не отблежа, че някой от тях дори прекъснаха отпуските си, за да участвуват в процедурите.

  -       Накъде след поредните EVARпроцедури?
  -       Пътят е само един. Към нови и по-сложни ендоваскуларни процедури за лечение на абдоминалните аортни аневризми (ААА). По този начин ние ще разкриваме пред нашите пациенти нови възможности за провеждане на това изключително щадящо болният лечение в борбата с коварното заболяване.
  Още информация за интервенциите на:
  www.facebook.com
  www.trakiahospital.com


  0 0

  ДВИЖЕНИЕТО СПАСЯВА ОТ РАЗШИРЕНИ ВЕНИ


  07-08-2017 10:37  Слава
  АНАЧКОВА
  [email protected]  Терапията е бърза и безболезнена, но усложненията се лекуват трудно, твърди съдовият хирург доц. Петков


  Не подценявайте тежестта и болките в краката. Дори да не са видими, разширените вени „работят"и могат да предизвикат сериозни усложнения. В риск са всички хора, които прекарват деня си в седнало или изправено положение, без да се движат. Какво е спасението и как да предотвратим неприятната от естетическа гледна точка гледка? Разговаряхме със съдовия хирург от Болница „Тракия"доц. Димитър Петков.

  Хроничната венозна болест, известна също като варикозни вени, се счита за една от болестите на съвременната цивилизация. Провокират я трайните промени в начина на живот на хората, който става все по-заседнал и буквално спира движението на кръвта. Венозната система пък не може да изтласква кръвта сама и разчита прочти изцяло на мускулатурата. Ето защо без движение


  кръвообръщението ни замира,

  а кръвта се задържа в най-ниските части на тялото. Застоят от своя страна повишава налягането в съдовете и те набъбват по най-неприятния за окото начин.
  „Много хора днес работят седнали пред компютрите си и са обездвижени. Застрашени са и онези, които прекарват деня в изправено положение, без да се движат. Затова казваме, че разширените вени са болест на цивилизацията”, обясни доц. Петков.

  По принцип състоянието се провокира от дефект в една от тъканите, изграждащи венозната стена. Но на практика се нарушава функцията на венозните клапи, които се грижат за това кръвта да се движи само към сърцето. Когато те не работят, част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници и с времето се появяват разширените вени. Установено е също така, че има наследственост, но любопитното е, че предава основно по женска линия – от майка на дъщеря или през поколение от баба на внучка.  

  Пациентите рядко обръщат внимание на ранните симптоми на болестта, но обикновено се оплакват от тежест в краката, умора, напрежение, изтръпване, мравучкане. С напредване на заболяването започват да се забелязват различни по диаметър разширени вени по краката. В началото са по-малки, после стават по-големи, постепенно стават нагънати, а в по-напредналите фази на болестта


  се появяват кожни изменения.

  „Кожата започва да потъмнява, особено около глезените и от вътрешната част на краката”, уточнява доц. Петков. Тези симптоми са ясен сигнал за специалистите, че състоянието вече не е безобидно.
  Най-тежкото усложнение на варикозната болест са венозните язви. Това са отворени незарастващи рани, дължащи се на хроничната венозна недостатъчност. Разположени са най-често от вътрешната страна на двете подбедрици, в областта на глезените. Лекуват се много трудно и продължително, а пациентите плащат висока социална цена, тъй като стават нетрудоспособни. Язвите причиняват силни болки, изискват специални грижи и хората често започват да странят от близките си, затваряйки се у дома, разказва за живота на своите пациенти съдовият хирург. „Много е трудно да се живее с това непрекъснато хронично страдание и то напълно променя ежедневието им”, допълва доц. Петков.

  Истинската опасност за здравето обаче се появява, когато


  разширените вени провокират тромбофлебити

  на дълбоката и повърхностна венозна мрежа. Състоянието не е за подценяване, тъй като води до развитие на белодробна тромбоемболия, която е една от най-разпространените причини за смърт в света, отбелязва специалистът.
  По думите му, хората не бива да чакат венозната болест да се усложни, за да започнат терапия. Колкото по-рано се потърси лекарска помощ, толкова по-добри са и шансовете пациентите да се справят с проблема. Тогава се ползват по-малко инвазивни методи, а медикаментозното и локално лечение дава по-добри резултати.

  Първата стъпка към излекуването е тоталната промяна в начина на живот, който трябва да включва повече движение. Добрата новина е, че не е необходимо да се занимаваме с професионален спорт или да прекарваме дълги часове във фитнес залата.


  Ходенето пеша е напълно достатъчно,

  При това точно толкова, колкото ни доставя удоволствие. Другият възможен вариант за профилактика е използването на еластични чорапи, които да ускоряват кръвния поток и да намаляват венозния застой. В летните жеги обаче е немислимо да се увием с допълнителен кат дрехи, а и не всяка професия позволява ползването на подобно облекло. „Не можеш да задължиш един болен да прави неща, които му създават допълнителен дискомфорт”, убеден е доц. Петков и съветва пациентите си просто да намират време да ходят пеша. Обикновено на този етап се включват и медикаменти, които подобряват тонуса на венозната система.   
  Когато движението не помага, на помощ идват модерните неинвазивни процедури. При диагностицирани разширени вени съдовите хирурзи най-често прибягват до лазерната и радиофреквентната аблация. И при двата метода венозните съдове се обработват чрез нагряване, което


  слепва стените и намалява размера им,

  без да се налага те да бъдат изваждани от тялото. Ползва се местна упойка, а рискът от рецидив е минимален. Сред щадящите методи за лечение е и склеротерапията, при която вената се инжектира със специално вещество, което предизвиква определени процеси в съдовете и в крайна сметка ги свива. За сравнение, при отворената хирургия разширената вена се издърпва от мястото си по специален начин (т. нар. стрипинг) и функциите й се прекъсват, тъй като тя така или иначе работи паразитно.
  „Лазерната аблация се счита за скъпа процедура, но става много бързо и лесно. Пациентът буквално от операционната маса може да си отиде вкъщи. Възстановяване няма,


  хората се връщат на работа

  още на следващия ден”, посочи предимствата на съвременната терапия доц. Петков.
  Единственият проблем в случая е, че понякога пациентите изминават доста дълъг път до правилния специалист и до точното лечение. Причината е, че когато имат рана обикновено се обръщат към хирург, а когато забележат кожно изменение – при дерматолог. В резултат на това дълго време се лекуват неправилно и вместо да се подобрява, състоянието им на практика се влошава.

  „Раните и кожните изменения са класически симптоми за заболяване на кръвоносните съдове. Затова е изключително важно хората да се обръщат към компетентен съдов хирург”, съветва доц. Петков.  -->


  0 0

  Съдовият хирург Доц. Димитър Петков ръководи една от научните сесии на престижният световен форум


  През септември в Лион се проведе годишната среща на European Society of Vascular Surgery (ESVS).Вие бяхте един от малкото българи там.  Какво ново предложи световния форум на участниците?

  В събитието както винаги участваха съдови хирурзи от цял свят. Впечатление направи непрекъснато увеличаващата се група на специалисти извън Европа – предимно млади съдови хирурзи, търсещи новости и познания от водещите европейски школи в областта на съдовите заболявания.

  По време на събитието се открои високото научно ниво на презентациите, които бяха преминали много сериозна селекция. Естествено отново във фокуса бяха ендоваскуларното лечение на аневризмите на аортата, стесненията на сънните артерии и артериалните заболявания на крайниците.

  Няма как да не отбележим, че за първи път  в една от научните сесии на Конгреса като модератор участвува и българин -  в резултат на любезната покана на организаторите аз заедно с Д-р Риика Туламо и Д-р Сандип Нандра ръководихме един от изключително актуалните презентационни панели, в който се проведоха много интересни дискусии.  

  Провежда ли  ESVS политики, насочени към младите, обучаващи се съдови хирурзи?

  Това е едно от основните направления в които дружеството работи много активно. За младите съдови хирурзи непрекъснато се предлагат изключително ниски такси за участие в събития на дружеството, множество грантове за конгреси и обучение в елитни европейски клиники, Е-обучение, участие на представители на страните членки в заседанията на управителните органи на EVST(European Vascular Surgeons in Training) и много други възможности, насочени към обучението и образованието на специализиращите, за да могат те да отговарят на високите стандарти на съдовата хирургия в Европа. Това са сериозни възможности от които и нашите специализанти трябва да се възползват.

  Как ESVS вижда своето развитие и какви ползи може да донесе за българската съдова хирургия?

  В нарастващата интеграция с националните дружества и облекчаване на достъпа на специалисти до събитията на дружеството.

  Новост е концепцията “Global Village” - идея, даваща възможност на всяка държава, имаща членове в ESVSда представя на годишните срещи информация и новини от местните асоциации. Активно се работи и върху практическата реализация на идеята за провеждане на съвместни научни сесии между националните асоциации и ESVS, които ще стимулират по-ефективната колаборация между европейското и локалните дружества. Това което предстои на българските съдови хирурзи е все по-активно да се включват в различните проекти на ESVS, за да могат чрез тях да специализират в елитни клиники на нашият континент и да допринасят за издигането на българската съдова хирургия до най-добрите европейски стандарти.   

  Генералният секретар на ESVT Д-р Винсент Йонгкайнд (Холандия), Д-р Риика Туламо (Финландия), Д-р Сандип Нандра (Великобритания) и Доц. Димитър Петков след приключването н научната сесия на ESVS.


  0 0

  Разговаряме с доц. д-р Димитър Петков по повод 
  Световния ден за борба с инсулта 29 октомври.
  Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА
  - Доцент Петков, кажете ни защо стенозите на каротидните (сънните) артерии са рисков фактор за развитието на инсулт?
  - Стесненията (стенозите) на сънните (каротидни) артерии са един от типичните засегнати от атеросклерозата участъци в артериалната система на човешкото тяло. За съжаление те са в основата на високата заболеваемост и смъртност от инсулти – около 87% от тях са исхемични, а над 30% се дължат на атеросклеротична плака на сънните артерии, предизвикваща стеснения  (стенози) или тромбози (запушване) в тях. Последните публикувани данни доказват, че класическото стеснение на сънната артерия от атеросклеротична плака, в съчетание с нейното разязвяване и развитие на нестабилни липидни ядра в нея са в основата на инсулта. Въпреки тежката патология трябва да отбележим, че смъртността от различните изяви на атеросклерозата (исхемична болест на сърцето, артериална недостатъчност на крайниците, аневризми на аортата и инсулти) намалява в силно развитите икономически държави. Това ни дава основание да работим активно за редукция на смъртността и в България.
  - В какво се състои профилактиката на каротидните стенози като мярка за предпазване от инсулт?
  - Профилактиката е лесна, но нашите лекари трябва активно да работят за налагането й в България. Пациентите също трябва активно да търсят възможност за контакт със специалист при наличие на транзиторни исхемични атаки (подобна на инсулт симптоми, отзвучаващи за 24 часа), исхемична болест на сърцето и/или признаци за хронична артериална недостатъчност на крайниците (некрози и гангрени на пръстите и стъпалата), защото те подлежат на ултразвуков скрининг на каротидните артерии, който може да бъде извършен от сертифициран невролог, съдов хирург или ангиолог. При откриване на значима стеноза, разязвена плака или нарастваща холестеролова вакуола пациентът трябва да бъде насочен към съдов хирург, за адекватна оценка и последващо поведение – ангиография (цветна снимка на кръвоносните съдове) и при необходимост – оперативно лечение или каротидно стентиране.
  - Какво в тази насока могат да очакват пациентите на Болница "Тракия"?
  - Болница “Тракия” винаги е преследвала най-високите стандарти в диагностиката, профилактиката и лечението на мозъчните инсулти. От една  година сме и активен участник в европейската инициатива „ANGELS” - международен проект на Европейската организация за инсулти (ESO), целящ да увеличи броя на болниците, специализирани в лечението на инсулти и да оптимизира терапевтичния подход във вече функциониращите центрове в Европа. Болницата ни разполага с целия набор от специалисти и апаратура за диагностика и съвременно лечение на инсултите – оперативно лечение, каротидно стентиране, системна и транскатетърна локална фибринолиза. Само преди дни болницата инициира регионална работна среща, посветена на оптимизирането на спешната помощ за пациенти с инсулт и насочването им към нас за извършване на оптимално бързо и адекватно лечение.
  - Какви са резултатите, какво показват данните от провежданото лечение, с които Вие разполагате?
  - Данните са категорични – ранното откриване и адекватно лечение на каротидните стенози са ключът към снижаване на смъртността и тежката инвалидизация след исхемичен мозъчен инсулт в развитите държави по света. Най-добрият начин за лечение е извършването на интервенция (операция или стентиране на стесненият участък), която да изпревари заплашващият пациента инсулт. Тук бих искал да отбележа, че нашата Клиника по съдова и ендоваскуларна хирургия разполага със специалисти и оборудване, предлагащо  най-високо европейско ниво на диагностика и лечение на каротидните стенози. В последните няколко години е актуален въпроса, коя е по-добрата методика – оперативното лечение или стентирането на каротидните стенози? Отговорът е – всяка една от методиките има предимства и недостатъци. За пациентите най-добрата възможност е да се насочват към болници, осигуряващи пълната гама на диагностика и лечение на това изключително опасно заболяване, тъй като само там могат да получат адекватна на тяхната нужда медицинска помощ.

  Loading...
  0 0
 • 12/17/17--12:21: Article 0

 • -->

  Годината, която се задава 

  с шепи радост да раздава, 
  да бъде мирна плодовита 
  и за вас да е честита!
  Весели празници!
  0 0
 • 03/25/18--03:04: LINK Asia - Pasific” 2018


 • От 13 до 15 март , 2018 г. в Хонг Конг се проведе изключително бързо набиращият популярност в азиатският континент ендовскуларен курс LINK  Asia - Pasific”. Въпреки кратката си история с всяко свое провеждане събитието става все по-популярно и привлича медици от всички азиатски държави и изявени ендоваскуларни специалисти от Европа, които са в основата на идеята за този форум.

  Едно от най-големите предимства на форума, е че всички лечебни процедури се излъчват на живо в реално време от водещи болници в различни азиатски държави и участниците в събитието могат да задават директно въпроси към колегите си, извършващи процедурите и да коментират клиничните случай.

  Двете големи направления на срещата бяха феморо-дисталните ендоваскуларни процедури (минималноинвазивно лечение на запушванията на артерите на долните крайници) и ендоваскуларното лечение на каротидните стенози (стесненията на сънните артерии).

  Добрите новини са, че ендоваскуларните процедури при артериалните заболявания на долните крайници решават все по-сложни случай, което в съчетание с минималната травма за организма ги прави все по-предпочитани от пациентите и лекарите, които могат да ги извършват.

  Голямо внимание беше отделено и на новите устройства, осигуряващи протекция на мозъка от микротромби при извършване на ендоваскуларно разширяване на стеснени сънни артерии. Въпреки повишените очаквания към новите технологии обаче, беше изтъкнато, че все още отвореното хирургично лечение на стесненията на каротидните артерии притежава редица предимства и е първи избор при наличие на такава патология.

  0 0


  www.trakiahospital.com


  През Април най-известният в Европа конгрес по съдова хирургия “Charing Cross” празнува 40 годишен юбилей. По време на събитието бяха проведени и заседания на международните бордове по съдова хирургия към Европейската Организация на Медицинските Специалисти (UEMS)и на Европейското Дружество по Съдова Хирургия (ESVS), в които като техен член активно участвува и Доц. Димитър Петков.
  - Какво донесе 40 годишният юбилей на най-голямото европейско събитие в областта на съдовата хирургия?

  - На първо място безброй поздравления за организаторите и най-вече за създателя и сърцето на  “Charing Cross” Проф. Роджър Грийнхалч - този уникален човек, направил толкова много за съдовата хирургия по света.

  Най силно впечатление по време на събитието направи значителният брой принципно нови устройства за ендоваскуларно лечение на аневризми на аортата, които са създадени  не само да изключват кръвният ток от аневризмите, но и да минимизират опастноста от развитие на усложнения – така наречените ендолийкове. Ако трябва да формулирам с едно изречение посланията от “Charing Cross” то е: Светът на съдовите хирурзи е ендоваскуларна хирургия!

  - Какви са новините от  заседанията на международните бордове по съдова хирургия на UEMSи ESVS,в които участвувахте?

  - Изключително съм радостен, че от тази година българската съдова хирургия стана част от европейското семейство на UEMS – членство за което аз и мои колеги работим усилено от доста време.  Приемането ни дава възможност активно да участвуваме в различни проекти на организацията и в европейската системата за непрекъснатото медицинско образование. Членството ни ще позволи на наши колеги да придобият и европейски сертификати в областта на съдовата хирургия.

  Идвам си и с друга голяма новина от заседанията на борда на ESVS – България вече ще има представител и в борда на обучаващите се съдови хирурзи (ESVT) към ESVS. Това е изключително значение за младите ни лекари, защото по този начин ще подобрим многократно възможностите им за спечелване на грантове за различни специализации и посещения на конгреси и ще подпомогнем активно интеграцията ни с европейската съдова хирургия.  0 0

  Доц. Д-р Димитър Петков, д.м. в предаването на радио "Стара Загора"
  "Часът на Хипократ"с водещ Валентин Калчев (01.09.2018)

  В предаването се дискутират актуални проблеми на съдовите заболявания, които трябва да се познават и лекуват навреме, тъй като игнорирането им може да доведе до редица усложнения.

  - Доц. Петков, какво представлява и как се открива аневризмата на коремната аорта?
  Отговорите на живо в предаването:
  Тук 

  - Защо стесненията на сънните артерии са рисков фактор за развитие на инсулт?
  Отговорите на живо в предаването:
  Тук

  - Какви са съвремените методи за лечение на разширените вени и прилагат ли се те при вас в Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия?
  Отговорите на живо в предаването:
  Тук
  0 0


  Д-р Емилия Петкова в предаването на радио "Стара Загора"

  "Часът на Хипократ"с водещ Валентин Калчев (22.09.2018)

  В предаването се дискутират възможностите на съвременната физиотерапия за ефективното лечение на лимфедема на крайниците – едно често срещано и за съжаление недобре познато сред населението заболяване.


  - Лимфедемът е хронично заболяване, проявяващо се с оток на крайника, като резултат на нарушен транспорт на междуклетъчната течност и лимфата. Повече за появата и лечението на лимфедема ще разберем от нашият гост във студиото физиотерапевтът Д-р Емилия Петкова.

  Отговорите на живо в предаването:

  - Как се лекува лимфедемът на крайниците? Какво представлява и как се прилага дегонгестивната терапия по методиката на Проф. Фьолди?

  Отговорите на живо в предаването:

   -Какви са възможностите на съвременната физиотерапия за лечението на други заболявания?

  Отговорите на живо в предаването:
  Тук

  За допълнителна информация за лечението на лимфедем с пресотерапия по метода на Проф. Фьолди, посетете сайта на Д-р Емилия Петкова:
  www.dr-emipetkova.com
  Loading...
  0 0


  -->

  www.trakiahospital.com

  В края на септември във Валенсия се проведоха годишния конгрес на Европейското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия (ESVS) и срещата на Борда по Съдова Хирургия (BVS) към Европейската Асоциация на медицинските специалисти (UEMS). По време на заседанията на BVS към UEMS беше учреден специален комитет, който ще има задачата да хармонизира правилата за обучение по съдова хирургия в различните държави от Европейския съюз. За член на този комитет беше избран и доц. д-р Димитър Петков, началник на отделението по „Съдова хирургия"в Болница „Тракия". 

  „Този избор е признание както за българската съдова хирургия, така и за колектива на нашето отделение, което през последните години участва в различни проекти и превърна България в партньор на ESVS и UEMS" - сподели след завръщането си доц. Петков.
  "Хармонизирането на правилата за обучение по съдова хирургия в страните членки на ЕС е изключително важно, тъй като в момента съществуват различия, правещи унифицирането им невъзможно. Задачата на новия комитет е да създаде и въведе единни програми за обучение по съдова хирургия в Европейския съюз. Този процес ще направи дипломите на съдовите хирурзи признати и осигуряващи работа в цяла Европа. Съзнаваме, че ни предстоят много усилия, които ще отнемат време, но след въвеждането на общите правила за обучение, специалистите съдови хирурзи ще получат възможност за работа в целия ЕС." - изтъкна Доц. Петков.

  - Доцент Петков, с какви новини се завръщате от годишната среща на Европейското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия?
  - Форумът на ESVS тази година събра съдови хирурзи от целият свят, което е забележително постижение. Нивото на презентациите представени от най-известните специалисти в областта на съдовата и ендоваскуларната хирургия, беше изключително високо. Това беше и причината президентът на европейското дружество Проф. Алисън Халидей да заяви, че срещата на ESVS се превръща в най-голямото събитие за съдовата хирургия, както в европейски, така и в световен мащаб.
  - Бяха ли представени нови методи за лечение на съдовите заболявания?
  - Иновациите винаги са най-интересната част на различните презентации. По време на събитието бяха представени авангардни технологии за лечение на животозастрашаващи състояния като аневризма на коремната аорта, към които ние имаме професионален интерес от години. Една от най-интересните демонстрации беше на нова апаратура за ендоваскуларно разбиване на атеросклеротични плаки с ултразвук. Този метод е щадящ за кръвоносните съдове и ефективно разбива калциевите плаки, което улеснява поставянето на стентове в увредените артерии. Надявам се, скоро и нашето отделение да разполага с такава апаратура.
  Много важни бяха и презентациите на консенсусните документи за критичната исхемия на крайника и аневризмите на аортата, които предстои да излязат в European Journal of Vascular and Endovascular Surgery. 
  - Кои са най-важните изводи, който направихте от участието си в годишната среща на ESVS?
  - Основната насока, в която работят съдовите хирурзи по света е непрекъснато увеличаване на ендоваскуларните (безкръвни) процедури за лечение на съдовите заболявания. Това е поредното потвърждение, че отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия на Болница „Тракия"се движи в унисон със световните тенденции в нашата специалност.
  За нашето общество е важно да нараства вярата в българските лекари и в българската медицина, която наистина е на високо ниво, колкото и да упрекваме здравната система. Ние вече имаме признанието на европейската общност на съдовите хирурзи. България се представя на европейските форуми с немалък брой специалисти. Български съдови хирурзи са модератори на научни сесии на годишните срещи на ESVS (2017 - Доц. Димитър Петков, 2018 - Проф. Веселин Петров). Друго важно постижение за България е избирането на представител на страната ни в Борда на Европейското Дружество на специализантите по съдова хирургия (ESVT), което ще оптимизира работата с младите ни лекари, специализиращи съдова хирургия и ще им предостави нови възможности за обучение в елитни европейски клиники.

  С част от българската делегация по време на представянето на България на Годишната среща на ESVS, 2018  във Валенсия  0 0

  Д-р Емилия Петкова


  Интервю на Татяна Байкушева


  -->
  Д-р Емилия Петкова е специалист по „Физикална и рехабилитационна медицина” с дългогодишна практика.  Магистър  „Стопанско управление и Здравен мениджмънт”.  Притежава редица квалификации, сред които „Лазертерапия и лазерпунктура”, „Мануална медицина”, „Електродиагностика и електростимулации”, „Лечение на Лимфедем” в Европейския център за лечение на лимфедем–Hinterzarten и др. Специализирала в Германия, Великобритания и САЩ.

  Д-р Петкова, какво заболяване е лимфедемът на крайниците и често ли се среща сред населението?

  Лимфедемът е хронично заболяване, проявяващо се с блед неболезнен оток  на крайника, който се дължи  на дисбаланс в транспорта на междуклетъчната течност и лимфата. Вроденият (първичен) лимфедем се среща рядко, но вторичният, които се развива след премахване  на лимфни възли (лимфни дисекции) при онкологични операции (хистеректомии и премахване на гърда), както и последващите курсове лъчетерапия, се наблюдава изключително често. Нарастването на честотата на заболяването се дължи на ръста на онкологични заболявания и нарастналата агресивност на оперативното им лечение. Това е и причината жените да са засегнати по-често от заболяването. Без лечение отокът прогресира и се втвърдява, засегнатият крайник може да достигне големи размери. Появяват се незарставщи рани и лимфорея (изтичане на лимфна течност от раневите повърхности). Постепенното прогресиране на отока уврежда качеството на живот на болния.

  Какви са симптомите и как да ги разпознаем?

  Заболяването протича през няколко стадия. Нулев -наблюдва се при пациенти след проведени онкологични операции с лимфна дисекция и лъчетерапия. В първи стадий отокът е “мек” и по време на сън може да изчезне почти напълно. Втори стадий се характеризира с твърд оток, който спада незначително, а крайникът е леко деформиран. Трети  стадий (елефантиаза) се характеризира с много твърд оток, който не се влияе от хоризонтиране, напълно деформиран  и с големи размери крайник, развитие на тежки кожни изменения – хиперкератоза, незаздравяващи ранички, мехурчета с лимфна течност (която често изтича), кожни инфекции.
  Лесно ли се поставя диагнозата?

  При съмнения за лимфедем, пациентите трябва да посетят съдов хирург за консултация. Подробната анамнеза (прекарани онкологични операции и лъчелечение) и съдов статус, съчетан със симетрично измерване на обиколките на крайниците най-често уточняват диагнозата. При необходимост може да се извършат Доплер Соно Графия (ДСГ) на кръвоносните съдове или компютърна томография на засегнатият крайник.

  Лекува ли се това заболяване и какви са резултатите?

  След редица опити за оперативно лечение на лимфедема през ХХ век, днес имаме категорични  доказателства, че най-добри резултати  се постигат с неоперативно лечение чрез прилагане на Деконгестивната Терапия (ДКТ), въведена за първи път в медицинската практика в Германия от Проф. М. Фьолди.  Днес ДКТ се прилага в 95% от случаите и се състои от комбинация от специални масажни техники, ускоряващи лимфния отток на засегнатият крайник. Лечението се извършва в различни по брой лечебни сеанси в зависимост от тежестта на лимфния оток, като понякога се налагат 2 и повече лечебни курса годишно. Лечебният курс на ДКТ завършва със задължително бандажиране на крайника със специфични превързочни материали, които в последствие се заменят от специален еластичен чорап. По отношение на резултатите – те се изразяват в редукция на отока на крайниците и значително подобряване на качеството на живот пациентите. Тук трябва да подчертая, че за мен беше истинско удоволствие да бъда на обучение в Клиниката на Проф. Фьолди и днес тази методика вече да се прилага и в България.

  Разкажете ни ни по-подробно за престоят ви в Клиниката на Проф. Фьолди?

  Клиниката е разположена в красива планинска местност до градчето Хинтерцартен в Германия. Работата е изключително организирана и интензивна, по немски, тъй като там се лекуват пациенти от цял свят. Проф. Фьолди и членовете на нейният екип са безкрайно отзивчиви и това ми позволи да науча изключително много за съвременното ефективно лечение на лимфедема, базиращо се на тяхната методика. Като лекар съм изключително радостна, че ще можем да помогнем за лечението на много болни и то така, както това се прави във водещият в Европа център за лечение на лимфедем на крайниците. За пациентите, които ще се заинтересуват, как могат да се свържат с нас ще посочим нашият сайт: www.dr-emipetkova.comи телефонът на центъра ни в Стара Загора 042/ 26 00 24.


  -->
  Д-р Емилия Петкова с Проф. Фьолди и част от екипът и по време на обучението в Германия.
  0 0
  Годината, която се задава 
  с шепи радост да раздава, 
  да бъде мирна плодовита 
  и за вас да е честита!
  Весели празници!
  0 0


  Пожелаваме ви една вълшебна Коледа,

  Изпълнена с много приятни емоции

  и незабравими преживявания!

  Пожелаваме ви една щастлива,

  весела и изпълнена с обич и успехи

  Нова година!  0 0


  Интервю със създателите на ендоваскуларното лечение не аневризмите на аортата (EVAR) Хуан Пароди и Франк Вийт


  Интервю на Енрико Ашър  В интервюто Хуан Пароди разказва за началото на неговите идеи и практически търсения на по-малко инвазивна и с по-малка смъртност ефективна процедура за лечение на аневризмите на коремната аорта.
  Франк Вийт описва как неговият начален ентусиазъм за ендоваскуларен подход за лечението на това смъртоносно заболяване се посреща с изключителна резистентност от кръговете на съдовите хирурзи в САЩ.

  Двамата пионери разказват и за това, че продължават упорито да работят за подобряване на качествата на устройствата използвани за извършването на EVAR (Енваскуларно Лечение на Аневризми на Аортата), като едновременно с това изразяват и категоричното си мнение, че препоръчваното от английските съдови хирурзи (NICE guideline) становище, за класическа отворена хирургия като първи избор вместо EVAR е ретроградно и упадъчно.


  Някой исторически данни:

  -       Първите 5 случая на прилагането на EVAR за лечение на аневризми на абдоминалната аорта (ААА) от Аржентина са публикувани от Parodi, Palmaz, Baron са публекувани в Annals of Vascular Surgery, 1991

  -       В западна Европа първият EVAR е извършен през Октомври, 1992 г. от  Н. Parodi, Claude Mialhe, Claude Amicabile, Claudio Schonholz в Нанси, Франция

  -       В САЩ първият EVAR е извършен в Ню Йорк от Н. Parodi, Frank Veith, Michael Marin, Jacob Cynamon и Claudio Schonholz през 1992 г.

                                                                               (Vascularnews, 18.12.2019)
  Компютърна ангиография на Аневризма на Абдоминална (коремна) Аорта (ААА), лекувана ендоваскулано (EVAR)(Клиничен материал Доц. Д. Петков)

  Loading...

Loading...